3.1 Bestemmingsomschrijving
De voor “Natuur” aangewezen gronden zijn bestemd voor:
-
het behoud, het herstel en/of de ontwikkeling van natuurwaarden;
-
het behoud, het herstel en/of de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone;
-
extensieve dagrecreatie;
met daaraan ondergeschikt :
-
bouwwerken geen gebouwen zijnde ;
-
wegen, paden en parkeervoorzieningen ten behoeve van bestemmingsverkeer.
3.2 Bouwregels
-
Gebouwen mogen niet worden gebouwd.
-
De bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde mag maximaal 2 m bedragen.
3.3 Aanlegvergunning
-
Het is verboden zonder of in afwijking van een aanlegvergunning van burgemeester en wethouders op de in artikel 3.1 bedoelde gronden de volgende andere-werken uit te voeren:
1. het ontgronden, vergraven, afgraven, egaliseren, diepploegen, woelen en mengen en ophogen van gronden;
2. het aanleggen, verbreden en verharden van wegen, paden, banen, parkeervoorzieningen en andere oppervlakteverhardingen;
3. het aanleggen, verdiepen, verbreden en dempen van sloten, watergangen en overige waterpartijen;
4. het aanleggen van ondergrondse of bovengrondse transport-, energie- en/of communicatieleidingen en daarmee verband houdende constructies, installaties en apparatuur;
5. het aanbrengen of verwijderen van diepwortelende beplantingen, het bebossen en aanplanten van gronden en het rooien en/of kappen van bos of andere houtgewassen.
-
Een aanlegvergunning als bedoeld in artikel 3.3.a mag alleen en moet worden geweigerd indien door het uitvoeren van de andere-werken, dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen blijvend onevenredig afbreuk wordt gedaan aan de natuurwaarden en hieraan door het stellen van voorwaarden niet of onvoldoende tegemoet kan worden gekomen.
-
Een aanlegvergunning als bedoeld in artikel 3.3.a wordt niet verleend dan nadat burgemeester en wethouders daarover een advies hebben ingewonnen van een onafhankelijk landschapsdeskundige.
-
Geen aanlegvergunning is nodig voor:
1. andere-werken die het normale onderhoud, gebruik en beheer betreffen;
2. andere-werken die op het moment van het van kracht worden van het plan in uitvoering zijn of uitgevoerd kunnen worden op grond van een voor dat tijdstip aangevraagde dan wel verleende vergunning.
3.4 Wijzigingsbevoegdheid
Burgemeester en wethouders kunnen de bestemming van de gronden ter plaatse van de aanduiding “wro-zone - wijzigingsgebied 3” wijzigen in de bestemming “Recreatie – Verblijfsrecreatie” met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - plaatsingsgebied chalets', met inachtname van de volgende voorwaarden :
-
er mag geen onevenredige aantasting plaatsvinden van in de omgeving aanwezige functies en waarden ;
-
de uitvoerbaarheid van het wijzigingsplan moet zijn gewaarborgd, in verband waarmee in elk geval moet worden aangetoond dat het wijzigingsplan financieel uitvoerbaar is ;
-
er compensatie van de natuur plaatsvindt in de vorm van herbegrenzing van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) ;
-
er overleg met de provincie Limburg plaatsvindt met betrekking tot het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid en de daarmee samenhangende herbegrenzing van de EHS, overeenkomstig de voorwaarden zoals gesteld in het actuele Provinciaal Omgevingsplan Limburg en de aanvullende beleidsnotities.
(Doorhaling naar aanleiding van reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Limburg d.d. 1 maart 2011, kenmerk 2010 25932.)