direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0899.BVObuitengebied-VA01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Brunssum

In de door de gemeenteraad op 2 november 2009 vastgestelde Structuurvisie staat hoe de gemeente tot het jaar 2025 om zal gaan met toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen, zoals wonen, ondernemen, wijkvoorzieningen, verkeer en recreëren. Deze visie vormt de richtlijn voor alle toekomstige bestemmingsplannen en vrijstellingsmogelijkheden.

In de Structuurvisie geeft de gemeente aan welke maatregelen zij zal gaan nemen om de negatieve effecten die gepaard gaan met vergrijzing en ontgroening zoveel mogelijk te beperken. Daarbij wordt onder andere ingezet op het versterken van 'schone' werkgelegenheid. Zonder voldoende werkgelegenheid heeft Brunssum onvoldoende toekomst. Essentieel daarbij is een goede bereikbaarheid en aansluiting op de regionale infrastructuur.

De Structuurvisie is voorts opgebouwd uit 5 thema's die allen in meer of mindere mate van toepassing zijn op het besluitgebied:

  • Wonen: Be beleidsambities zijn gericht op herstructurering van de woningvoorraad. Met het oog op de krimpopgave zijn nieuwe woonlocaties alleen toegestaan wanneer deze gecompenseerd worden door sloop van woningen. Andere algemene beleidsambities zijn het verbeteren van de woonomgeving, en behoud en bescherming van woningen in het Beschermd Gezicht Mijnkolonieën.
  • Werken: de beleidsambities zijn gericht op het stimuleren van 'schone' werkgelegenheid (zorg, toerisme, duurzame energie) en het faciliteren van startende ondernemers in bedrijfjes aan huis (mits het woonklimaat niet wordt aangetast). Verder zet de Structuurvisie in op uitbreiding van bestaande bedrijven, vestiging van nieuwe ondernemingen en vervangende nieuwbouw (revitalisering) op bestaande bedrijventerreinen en voorzieningenconcentraties. Nieuwe hinderlijke bedrijfsactiviteiten worden niet toegelaten.
  • Voorzieningen: de beleidsambities zijn gericht op het versterken van het winkelgebied in het 'Ei' (Kerkstraat e.o.). en versterking van horeca en cultuur op het Lindeplein. Verder wordt gestreefd naar een concentratie van maatschappelijke en commerciële voorzieningen in de wijken, en naar een efficiënter gebruik van schoolgebouwen door bundeling in Brede Scholen. Speciale aandacht is er voor zorg en gezondheid (Zorgplein Atrium).
  • Recreatie, natuur, milieu: in de Structuurvisie worden vier stadsparken aangewezen als basis voor hoofdgroenstructuur, waarbij een groene dooradering wordt gecreëerd tussen de parken onderling en het buitengebied (Brunssummerheide, Oostflank en agrarisch gebied). Andere beleidsambities zijn versterking van de recreatieve kwaliteiten in de Oostflank (met een goede integratie tussen natuurbeleving en nieuwe recreatieve ontwikkelingen), waarbij onder meer recreatieve verbindingen tussen het Schutterspark en de Oostflank aangebracht zullen worden en aansluiting gezocht zal worden bij (regionale) recreatieve fietsverbindingen. Ook wordt ingezet op behoud van de cultuurhistorische waarden uit de mijntijd, waarbij bijvoorbeeld het oude mijnspoor in ere hersteld zal worden.
  • Verkeer: het thema 'verkeer' draait om verkeersveiligheid, bereikbaarheid en parkeren. De verkeersveiligheid in de wijken wordt verbeterd door het terugdringen van doorgaand (regionaal) verkeer via Buitenring. De Buitenring moet ook leiden tot een verbeterde bereikbaarheid van de Oostflank (toeristische en andere ondernemingen). Verder zet de Structuurvisie in op het verbeteren van de bereikbaarheid van het centrum (winkelen, horeca, zorg, wonen). De parkeerproblematiek wordt aangepakt door parkeren op eigen terrein te stimuleren voor nieuwe woningen (garages, carports), bedrijven en voorzieningen.

Met name het thema Recreatie, natuur, milieu is in onderhavige situatie relevant om nader te bezien. Onderscheiden worden de belangrijke groen- en natuurgebieden aan de zuid- en oostzijde van Brunssum en het agrarische gebied aan de noordzijde. Van het agrarische gebied behoort slechts een klein deel tot het grondgebied van Brunssum, maar het aangrenzend agrarisch gebied van de gemeente Onderbanken/Schinnen wordt door de bewoners beleefd als behorend bij Brunssum.

Het kenmerkende landschap en de eigen groene karakteristiek van de kern vormen voor de gemeente een belangrijke drager voor de toekomstige kwaliteiten van Brunssum. Niet alleen de woning, maar de totale eigenheid en kwaliteit van de woonomgeving bepaalt of het in 2025 aangenaam wonen en leven is in Brunssum. De gemeente acht daarom een goed functioneren van natuur, groen en landschap van groot belang voor de huidige en toekomstige woon- en leefkwaliteit van Brunssum. Het landschap zal leidend zijn voor de ontwikkeling van andere functies en de kwaliteiten en waarden worden gerespecteerd. Ter versterking van het landschap krijgen de beekdalen een meer natuurlijke inrichting en worden de overgangen tussen de kern en het buitengebied versterkt. Voldoende recreatieve en groenwaarden zijn ondersteunend aan één van de hoofddoelen van deze structuurvisie, versterken van het woon- en leefklimaat. Recreatieve voorzieningen kunnen bovendien een bijdrage leveren aan het andere hoofddoel, het versterken van de 'schone werkgelegenheid'.

De beheersverordening legt de huidige situatie vast en biedt daarmee bescherming van het landschap tegen ongewenste ontwikkelingen. De verdere uitbouw van de landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten is mogelijk binnen de kaders van de beheersverordening, zolang daarbij geen sprake is van ruimtelijke ontwikkelingen.