Plan: | Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0899.BVObuitengebied-VA01 |
In de door de gemeenteraad op 2 november 2009 vastgestelde Structuurvisie staat hoe de gemeente tot het jaar 2025 om zal gaan met toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen, zoals wonen, ondernemen, wijkvoorzieningen, verkeer en recreëren. Deze visie vormt de richtlijn voor alle toekomstige bestemmingsplannen en vrijstellingsmogelijkheden.
In de Structuurvisie geeft de gemeente aan welke maatregelen zij zal gaan nemen om de negatieve effecten die gepaard gaan met vergrijzing en ontgroening zoveel mogelijk te beperken. Daarbij wordt onder andere ingezet op het versterken van 'schone' werkgelegenheid. Zonder voldoende werkgelegenheid heeft Brunssum onvoldoende toekomst. Essentieel daarbij is een goede bereikbaarheid en aansluiting op de regionale infrastructuur.
De Structuurvisie is voorts opgebouwd uit 5 thema's die allen in meer of mindere mate van toepassing zijn op het besluitgebied:
Met name het thema Recreatie, natuur, milieu is in onderhavige situatie relevant om nader te bezien. Onderscheiden worden de belangrijke groen- en natuurgebieden aan de zuid- en oostzijde van Brunssum en het agrarische gebied aan de noordzijde. Van het agrarische gebied behoort slechts een klein deel tot het grondgebied van Brunssum, maar het aangrenzend agrarisch gebied van de gemeente Onderbanken/Schinnen wordt door de bewoners beleefd als behorend bij Brunssum.
Het kenmerkende landschap en de eigen groene karakteristiek van de kern vormen voor de gemeente een belangrijke drager voor de toekomstige kwaliteiten van Brunssum. Niet alleen de woning, maar de totale eigenheid en kwaliteit van de woonomgeving bepaalt of het in 2025 aangenaam wonen en leven is in Brunssum. De gemeente acht daarom een goed functioneren van natuur, groen en landschap van groot belang voor de huidige en toekomstige woon- en leefkwaliteit van Brunssum. Het landschap zal leidend zijn voor de ontwikkeling van andere functies en de kwaliteiten en waarden worden gerespecteerd. Ter versterking van het landschap krijgen de beekdalen een meer natuurlijke inrichting en worden de overgangen tussen de kern en het buitengebied versterkt. Voldoende recreatieve en groenwaarden zijn ondersteunend aan één van de hoofddoelen van deze structuurvisie, versterken van het woon- en leefklimaat. Recreatieve voorzieningen kunnen bovendien een bijdrage leveren aan het andere hoofddoel, het versterken van de 'schone werkgelegenheid'.
De beheersverordening legt de huidige situatie vast en biedt daarmee bescherming van het landschap tegen ongewenste ontwikkelingen. De verdere uitbouw van de landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten is mogelijk binnen de kaders van de beheersverordening, zolang daarbij geen sprake is van ruimtelijke ontwikkelingen.