Plan: | Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0899.BVObedrterreinen-VA01 |
De basis van de ruimtelijke structuur wordt ter plaatse van de bedrijventerreinen voornamelijk gevormd door de voormalige mijnbouw. De mijnkolonieën De Egge, Langenberg, Schuttersveld, Rozengaard, Treebeek (deels), De Streek (deels) en Rumpen (deels) bepalen samen met de relicten van de bebouwing op het mijnterrein zelf in belangrijke mate de karakteristiek van Brunssum. De bedrijventerreinen van onderhavige beheersverordeningen zijn allen ruimtelijk anders van aard. De ruimtelijke karakteristiek van de bedrijventerreinen wordt hieronder behandeld.
Het besluitgebied wordt doorkruist door het inpassingsplan voor de buitenring van Brunssum. Verder is een gedeelte van de bedrijventerrein bedoeld voor een grootschalige recreatieve ontwikkeling (Nature Wonder World). Beide gebieden maken geen onderdeel uit van onderhavige beheersverordening.
Bouwberg is het bedrijventerrein aan de noordoostzijde van Brunssum. Op dit bedrijventerrein zijn zowel enkele grootschalige bedrijven als ook kleinere voornamelijk handels- en productiebedrijven gevestigd. Het bedrijventerrein biedt werk aan circa 800 personen maar biedt weinig tot geen kenmerkende architectuur. Bedrijventerrein Bouwberg is één van de bedrijventerreinen die zijn ontstaan na de mijnsluitingen en maakt deel uit van een groter industriegebied aan de oostzijde van Brunssum, waar ook het Henkdrik terrein (2.3.3) en het Ora et Labora terrein (2.3.4) deel van uitmaken. Het bedrijventerrein kent een oppervlakte van 38 hectare en is langs alle zijden omgeven door bosgebied.
Het deelgebied Bouwberg kan op basis van ruimtelijke-stedenbouwkundige aspecten verdeeld worden in 4 deelgebieden, te weten:
Aan weerszijden van de Boschstraat zijn productiegerichte bedrijven gesitueerd. Voor de aan en afvoer van producten zijn deze bedrijven afhankelijk van de Boschstraat, de Hoogenboschweg en de Ganzepool, die een goede aansluiting hebben op de huidige hoofdwegenstructuur van Brunssum.
De noordkant van de Boschstraat is volledig afgebouwd met bedrijfsgebouwen, die uitgerust zijn met parkeergelegenheden op eigen terrein. Uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven aan deze zijde van de weg zijn niet voorhanden. Aan de noordzijde van de Boschstraat in een deel van het voormalige Curverpand is een vrije markt (zaterdagen, zondagen en feestdagen geopend) gevestigd. De zuidzijde van de Boschstraat, gelegen tussen de Ganzepool en de Bouwbergstraat, vertoont in tegenstelling met de overzijde een niet afgebouwde 'bebouwingswand'. Een parkeerstrook van ruim 100 meter onderbreekt de bebouwing aan deze zijde van de weg. Het gebied langs de zuidzijde van de Boschstraat en gelegen tussen de Bouwbergstraat en de Hoogenboschweg herbergt nog eens drie bedrijven in een bosachtige omgeving. Dit deel van het bedrijventerrein wordt min of meer ingeklemd door het uitgebreide natuurgebied langs de Rode Beek. De bouwhoogten van de bedrijfsgebouwen aan deze zijde van het bedrijventerrein zijn variabel maar niet hoger dan 12,00 meter.
De omgeving Bouwbergstraat/Slesingerstraat is te karakteriseren als een gebied waar menging tot stand is gekomen van niet-productie gerichte bedrijven met of zonder bedrijfswoningen. De bedrijven zijn hier kleinschalig van aard. De stedenbouwkundige opzet ter plaatse is duidelijk, de invulling is echter rommelig en niet aan een rooilijn gebonden.
In het zuidelijke deel van Bouwberg, ontsloten aan de Eindstraat die doodloopt in de nabijheid van de Ganzepool, ligt een woonwagenlocatie met 6 standplaatsen, enkele loodsen, twee bedrijven en woningen. Het geheel ligt mede door de verkeerskundige situatie aldaar, geïsoleerd in zijn omgeving, en kan gekarakteriseerd worden als een weinig inspirerend, halfopen gebied met weinig stedenbouwkundige aanknopingspunten. De ruimtelijke schakel tussen de omgeving van de Bouwbergstraat/Slesingerstraat en de woonwagenlocatie wordt gevormd door een bosgebied. Een ruimtelijke samenhang in het zuidelijke deel van het plangebied ontbreekt hierdoor.
Ten noorden van de bedrijven aan de Boschstraat is een natuurgebied gelegen dat toegankelijk is via de weg Heringbosch of via de Hoogenboschweg en een wandelpad aan de Boschstraat. Het gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van een bosachtig gedeelte met wandelpaden en een open ruimte, grotendeels grenzend aan de daar aanwezige bedrijven.
Bedrijventerrein Ora et Labora is een privaat ontwikkeld bedrijventerrein, dat bestaat uit een beperkt aantal milieuhinderlijke bedrijven, die zich met name richten op de recyclingbranche. Het is gelegen aan de oostzijde van Brunssum, nabij de Duitse grens.
Het bedrijventerrein Ora et Labora is gelegen aan de noordzijde van de Waubacherweg en is in eigendom van enkele private partijen uit de recyclingbranche. Ter plaatse vindt groencompostering plaats alsmede de aanmaak van grondproducten, de op- en overslag van slib, veegvuil, grond- en bouwstoffen en bouw- en sloopafval. Tevens vindt hier de productie van biomassa plaats. De bebouwing van het bedrijventerrein bestaat uit enkele bedrijfshallen en een kantoor met een maximale hoogte van circa 10 meter.
In deze bestaande situatie zijn binnen het besluitgebied geen wijzigingen voorzien. Ten oosten zal het bestaande bedrijventerrein van de Afvalzorg (buiten het besluitgebied) worden uitgebreid met circa 3 hectare en een gedeelte zal worden herontwikkeld tot natuurpark. Dit is middels een afzonderlijke planologische procedure (bestemmingsplan) reeds mogelijk gemaakt en deze locatie is dan ook buiten het plangebied van deze beheersverordening gelaten.
De werklocatie Hendrik is gelegen aan de oostzijde van Brunssum. Het is qua oppervlakte het grootste bedrijventerrein van Brunssum. Het bedrijventerrein bestaat voor een groot gedeelte uit opslag.
Bedrijventerrein Hendrik is het grootste bedrijventerrein van Brussum met een oppervlakte van bijna 100 hectare gelegen ten oosten van Brunssum. Het gehele gebied wordt begrensd door de Ecologische Hoofdstructruur, waarbij het aan westzijde gelegen Schutterspark ook een belangrijke toeristische-recreatieve functie heeft. De bedrijvigheid op het bedrijventerrein kent een gemengde samenstelling. Ter plaatse zijn 24 bedrijven gevestigd welke hoofdzakelijk actief zijn in de sectoren industrie, handel en bouwnijverheid.
De bebouwing van bedrijventerrein Hendrik en omgeving bestaat uit voornamelijk bedrijfsbebouwing in de vorm van loodsen en hallen met een maximale bouwhoogte van 10 meter.
Binnen dit deelgebied is de functie van de Allied Joint Force Command Headquarters (hierna: JFC HQ) overheersend. Deze militaire NAVO-commando is binnen deze beheersverordening voor bedrijventerreinen een enigzins vreemde functie aangezien hier niet echt sprake is van industriële activiteiten. Echter, ook hier is sprake van een voormalig mijnterrein van de Hendrik waar in de huidige situatie sprake is van bedrijfsmatige activiteiten door de JFC HQ.
In feite is er op het terrein sprake van een min of meer bedrijfsmatige verkaveling met grote solitaire gebouwen van afwisselende hoogte, vaak loodsachtig in een versteend gebied, met ontsluitingswegen en parkeerplaatsen. Een opvallend element, dat als oriëntatiepunt in de omgeving dient, is de communicatietoren.
Langs de zuidzijde van de Rembrandtlaan zijn ook enkele andere bedrijfsmatige functies gesitueerd. Aansluitend aan deze bedrijven ligt een meer solitair deel van JFC HQ. De ontsluiting van deze bedrijven en JFC HQ vindt rechtstreeks op de Rembrandtstraat en Rimburgerweg plaats.
Concluderend kan worden gesteld dat binnen dit deelgebied stedenbouwkundig gezien sprake is van een tamelijk onsamenhangend geheel.