direct naar inhoud van 3.2 Regionaal beleid
Plan: Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0899.BVObedrterreinen-VA01

3.2 Regionaal beleid

3.2.1 Intergemeentelijke Structuurvisie Regio Parkstad Limburg 'Ruimte voor park & stad'

De ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de regio Parkstad is in 2005 vastgelegd in de Structuurvisie Parkstad Limburg 2030. De Structuurvisie schetst die ambities en kansen en nodigt uit om mee te denken, mee te doen en te ontwikkelen. Want de lijnen die deze visie uitzet vormen géén strak keurslijf, maar bieden veel meer een aanzet om met alle partijen - markt, overheden en bewoners - samen te werken, ideeën te genereren en kansrijke initiatieven met veel draagvlak op te starten.

De structuurvisie kent zes pijlers die samen het fundament vormen van de inhoudelijke keuzes en zullen steeds als toetssteen gebruikt worden bij ontwikkelingen en initiatieven van de vier grote opgaven: Ruimte, Mobiliteit, Economie en Wonen.

De zes pijlers zijn:

  • landschap leidt;
  • één hoofdcentrum;
  • energie als fundament;
  • netwerk van Park en Stad;
  • buitenring = Parkstadring;
  • economische slagader N281.

Toetsing aan deze pijlers levert per opgave een ontwikkelingsbeeld op. Het ontwikkelingsbeeld voor ruimte is een duurzame versterking van de identiteit en vitaliteit. De ambitie bij mobiliteit is een betere bereikbaarheid via weg en spoor, zowel regionaal als internationaal. Hoofdambitie bij economie is structuurversterking met als strategie ruimtelijke concentratie en revitalisering van locaties die niet meer aan de moderne eisen voldoen.

Dit is vertaald naar zeven ontwikkelingszones: Noordflank, Oostflank, Zuidflank, Westflank, Gravenrode, Via Belgica en Herstructurering stedelijk gebied. Het besluitgebied is gelegen binnen de ontwikkelingszone Oostflank. Dit gebied omvat de gebieden Bouwberg, Ora et Labora en Hendrik en het groevengebied. Met de aanleg van de Buitenring PSL en de afwerking van de groeve Hendrik dienen zich kansen aan voor een duurzame en hoogwaardige herontwikkeling, gericht op economie (werkgelegenheid) en ecologie (landschapsherstel).

Binnen het gebied wordt binnen de regionale structuurvisie genoemd; de ontwikkeling van het voormalige Hendrik e.o. tot een kwalitatief hoogwaardig gebied waarbij de inzet is:

  • revitalisering en uitbreiding van het bedrijventerrein Bouwberg t.b.v. verplaatsers en nieuwe bedrijvigheid.
  • de aanleg van de Buitenring via het noordtrace
  • het saneren van de bedrijventerreinen Hendrik, Ora et Labora (deels) en NIC (deels).
  • In het gebied zal ruimte gezocht worden voor hightech recyclingbedrijven. Ontwikkeling van het Zandgroevengebied als overgangsgebied van het stedelijk gebied naar het natuurgebied de Brunssummerheide in een drietal zones. Van woongebied (westelijke deel) via verblijfrecreatie (tussendeel) naar natuurontwikkeling (oostelijk deel). Belangrijke dragers voor deze ontwikkeling zijn de watergebieden die na beëindiging van de ontgrondings-activiteiten overblijven.

De ontwikkeling van het voormalige Hendrik e.o. wordt binnen onderhavige beheersverordening niet mogelijke gemaakt. Hiervoor worden afzonderlijke planologische procedures doorlopen. Deze beheersverordening voorziet uitsluitend in het opnieuw vastleggen van de bestaande situatie.